Közlemények

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot 2022. június 30-ig meghosszabbította.
A hitelmoratóriumban részt vehetnek azok a vállalkozások, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25%-kal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.
A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben vállalkozása jelenleg (2021. szeptember hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2021. október 1-je és október 31-e között nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2021. november 1-jétől) élni kíván vele. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban, vagy online formában.

Az 536/2021. (IX.15.) Korm. rendelet értelmében

- a jelenlegi fizetési moratórium (a továbbiakban: Moratórium 2.) 2021. október 31. napjáig meghosszabbításra kerül,
- az „új” hiteltörlesztési moratórium (a továbbiakban Moratórium 3.) 2021. november 1. napjától 2022. június 30. napjáig tart.
- a fizetési haladék fenntartására a moratórium alatt álló Adósnak kérelmet szükséges benyújtania a hitelező részére.

A Moratórium 3-ra vonatkozó új szabályokat az alábbiakban foglaljuk össze:


1. Kérelmet az az Adós nyújthat be, aki/amely jelenleg (2021. szeptember hónapban) él a fizetési moratóriummal, azaz jogosult volt a Moratórium 2-re.

2. A kérelem benyújtására az Adós az alábbi esetekben jogosult:
„a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25%-kal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.”

A jogosultsági feltételekről az Adósnak nyilatkozatban azt is ki kell jelentenie, hogy a jogosultságot
alátámasztó okiratokkal vagy más bizonyító erejű dokumentumokkal rendelkezik.


letölthető Moratórium Nyilatkozat (.doc Word formátum)